הגנה של זכויות יוצרים על יצירה נוגעת לכל סוגי היצירות בכללותן כגון מוזיקה, ספרות, אומנות, ביגוד, טיפוח ויופי, אפליקציות, ציור וכדומה.
על אף הגנת זכויות היוצרים, לא כל שימוש במוזיקה או בספרות מקים עילת תביעה כנגד המשתמש.
מהי הגנת השימוש ההוגן בזכויות יוצרים? באילו מקרים השימוש ייחשב להוגן וכיצד בוחנים זאת? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהי הגנת שימוש הוגן בזכויות יוצרים?
הגנת שימוש הוגן בזכויות יוצרים היא טענה שבתנאים ובנסיבות מסוימות מונעת מיוצר להגיש תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים שנובעת משימוש ביצירה שלו.
חוק זכויות יוצרים מעניק ליוצר היצירה את הזכויות הבלעדיות לשימוש ביצירתו.
בנוסף, החוק מונע שימוש של אדם אחר ביצירה ללא רשותו של היוצר, שכן במידה שאדם השתמש ביצירה ללא רשות, הרי שהוא הפר את זכויות היוצרים ועשויה לקום ליוצר עילת תביעה כנגדו.
על אף האמור לעיל, סעיף 19 לחוק זכויות יוצרים קובע באילו מקרים על אף שנעשה שימוש של אדם אחר ביצירה מסוימת ללא רשותו של היוצר, לא תקום עילת תביעה והשימוש ביצירה ייחשב כשימוש הוגן.
באילו מקרים שימוש ביצירה ייחשב לשימוש הוגן בזכויות יוצרים?
המקרים בהם שימוש ביצירה ייחשב שימוש הוגן בזכויות יוצרים הם כאשר השימוש נעשה למטרות לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, הוראה או בחינה על ידי מוסדות חינוך.
כלומר, אדם יוכל לבצע שימוש ביצירה ללא קבלת אישור מהיוצר במידה שהשימוש נעשה על מנת להשיג אחת או יותר מהמטרות שצוינו לעיל.
חשוב לציין כי סעיף 19 לחוק זכויות יוצרים קובע כי רשימה זו היא אינה רשימה סגורה, ועשויים להיות שימושים נוספים שייחשבו שימושים הוגנים.
כיצד בוחנים האם שימוש בזכויות יוצרים הוא שימוש הוגן?
בית המשפט בוחן האם שימוש בזכויות יוצרים הוא שימוש הוגן באמצעות 4 מבחנים מצטברים.
זאת לאור העובדה כי סעיף 19 לחוק מציין כי עשויים להיות שימושים נוספים שייחשבו שימושים הוגנים למרות שאינם מנויים בחוק באופן מפורש.
- בחינת מטרת ואופי השימוש ביצירה – יש לבחון האם השימוש שנעשה ביצירה הוא שימוש מסחרי או שמדובר בשימוש למטרות חינוכיות ולימודיות ללא כוונה להפיק תועלת כספית.
- אופי היצירה שחלה עליה הגנת זכויות יוצרים – אם מדובר ביצירה שהיא עובדתית בעיקרה, השימוש בה ללא רשות מהיוצר יהיה הוגן יותר בהשוואה לשימוש ביצירה שמהווה חידוש והמצאה חדשנית.
- מידת השימוש ביצירה – המבחן השלישי נוגע לכמות שבה השתמש ביצירה בהשוואה לכלל היצירה המוגנת.
כלומר, במידה שהשתמשו בחלק קטן מהיצירה, שאינו מהווה חלק מהותי, השימוש הוא הוגן יותר מאשר אם השתמשו בחלקים גדולים יותר מהיצירה.
- השפעת השימוש על ערך ושווי היצירה המקורית – במידה שהשימוש שנעשה ביצירה ישפיע על השוק באופן שפוגע ביכולת של היוצר להפיק רווחים מהיצירה שלו, השימוש עשוי להיחשב בלתי הוגן.
אך במידה שהשימוש אינו משפיע על ערך היצירה המקורית בשוק, השימוש הוא הוגן.
ניתן לראות את המבחן הרביעי גם כבחינה האם השימוש ביצירה מהווה תחליף ליצירה המקורית. במידה שלא – השימוש הוא הוגן.
בית המשפט יבחן את 4 הכללים שפורטו לעיל ובאמצעותם יחליט האם השימוש שנעשה ביצירה הוא הוגן או שמא הוא מהווה הפרה של זכויות היוצרים.
מה מטרת הגנת השימוש ההוגן בזכויות יוצרים?
מטרת הגנת השימוש ההוגן בזכויות יוצרים היא הפקת תועלת לחברה על ידי קידום ערכים ונושאים חשובים באמצעות שימוש ביצירות שונות.
כלומר, המחוקק קבע כי הפרת זכויות היוצרים היא חוקית וכשרה כאשר השימושים המותרים מקדמים אינטרסים ציבוריים וחברתיים חשובים כגון חינוך, הוראה, תרבות וחופש הביטוי והמידע.
בנוסף, ניתן לומר גם כי מטרת השימוש ההגון היא לתת עדיפות במקרים מסוימים לחופש הביטוי וחופש המידע על פני הזכות לקניין רוחני.
מתן עדיפות לחופש הביטוי והמידע רק במקרים מסוימים, יוצר איזון בין הרצון לתמרץ בני אדם להמציא המצאות על ידי הבטחה כי יקבלו הגנה של זכויות יוצרים, לבין אינטרסים חברתיים.
לסיכום, הקביעה כי מדובר בשימוש הוגן תלויה במטרת השימוש ובאופיו, ולכן לא כל שימוש מקים עילת תביעה.
במידה שהוגשה נגדכם תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים, מומלץ לפנות בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי שיכווין אתכם כיצד יש לפעול.