בשנים האחרונות הטכנולוגיה הולכת וצוברת תאוצה. הדבר בא לידי ביטוי בהתפשטות הרשתות החברתיות ובהרחבת מאגרי החיפוש והמידע.
כחלק מהתפתחות זו בשנת 2005 עלה YouTube לאוויר ויצר מהפכה חסרת תקדים בתחום הנוגע לשיתוף סרטונים באינטרנט. האתר מאפשר לכל אדם להעלות תוכן וידיאו במהירות ובקלות מכל מקום בעולם.
מצב דברים זה והקלות הרבה שבה ניתן להעלות תוכן ולצפות בתוכן יצרה גם לא מעט בעיות הנוגעות לסוגיית זכויות היוצרים.
הנגישות לסרטון שהינו תוצר של אדם אחר עלולה להוביל לפגיעה בזכויותיו של יוצר הסרטון באם יבחרו הצופים לעשות בסרטון שימוש נוסף מלבד הצפייה בו.
לפי רוב, לא מדובר בהפרת זכויות יוצרים בכוונת זדון אלא בדרך כלל נעשה הדבר מתוך חוסר ידיעה ופער בהבנת המצב.
לפי חוק זכויות יוצרים, כל שימוש בתוכן מקורי ללא הסכמת היוצר, ולו כבדרך אגב, מהווה הפרה של זכויות יוצרים.
הפרת זכויות יוצרים ביוטיוב בפרט ובמרחבי רשת נוספים בכלל חושפת את הגולשים התמימים לתביעות משפטיות מצד בעל הזכויות ולדרישה לתשלום פיצוים גבוהים מאוד ללא כל צורך בהוכחת נזק שנגרם כתוצאה מהפרת הזכויות שנגרמה.
בשל הסבירות הגבוהה להפר זכויות יוצרים ללא כוונת תחילה ולהיחשף בשל כך לתביעה משפטית, חשוב שכל גולש יכיר את עקרונות הבסיס של תחום זכויות היוצרים.
היכרות על החוק ועם הנחיות הבסיס יסייעו לגולש להמשיך לגלוש בבטחה ולהימנע מחשיפה לתביעות.
לכל אתר קיימות הנחיות עצמאיות שניתן לבדוק אותם אך ככלל קיימות הנחיות גורפות לשימוש בכל אתר ולפעולות שיש לשים לב שלא יגררו אחריהן תביעות על הפרת זכויות יוצרים.
האם בהעלאת סרטון ליוטיוב מוותר היוצר על זכויותיו?
עצם העלאתו של סרטון לרשת לא מהווה ויתור על זכויות היוצרים בו. כל עוד לא הוציא בעל הזכויות הודאת ויתור רשמית, חלות על הסרטון זכויותיו על כל הנגזר מכך.
באיזה אופן שימוש ביוטיוב עלול להיחשב לעבירה על חוקי זכויות היוצרים?
תקנון זכויות יוצרים ביוטיוב קובע כי מרגע שמשתמש העלה סרטון לאתר הוא הסכים לחשיפתו לכל הגולשים, זאת במסגרת יוטיוב בלבד.
אולם אם גולש בחר להוריד את הסרטון למחשבו האישי ולעשות בו שימוש מחוץ למסגרת של יוטיוב יש בכך משום הפרה של זכויות יוצרים ואותו האדם חשוף לתביעה על הפרתן.
לעיתים המצב הפרוץ ברשת עלול אף להוביל לפגיעה באדם אחר מבחינה כלכלית מקצועית ואפילו אישית. האנונימיות הקיימת ברשת עלולה להקשות על הנפגע לזהות את הגורם הפוגע ולתבוע אותו על הנזק שגרם.
לכן בישראל פותחה דוקטרינת "הודעה והסרה", אשר לפיה מנהל אתר חייב להסיר תוכן בעל אופי פוגעני מכל סוג שהוא תוך זמן סביר ממועד פנייתו של הנפגע.
ובאם לא יעשה זאת ייחשב כאחראי להפרה שנעשתה באתרו וייחשף לתביעת רשלנות.