טרם ביצוע רכישה או השקעה בחברה מסוימת, אחת הבדיקות החשובות שיש לבצע היא בדיקת נאותות של קניין רוחני (IP Due Diligence).
בדיקה זו בעלות חשיבות רבה בעיקר לאור העובדה שבעידן הטכנולוגיה המתפתחת, שווי החברה מושפע ישירות מבעלותה של החברה בנכסי קניין רוחני ומאיכות ההגנה הקיימת על נכסים אלו.
המאמר שלפניכם, עשוי לסייע לכם להבין טוב יותר מהי בדיקת נאותות, מה כוללת בדיקה זו ומדוע חשוב לבצע אותה.
מהי בדיקת נאותות?
בדיקת נאותות של קניין רוחני היא בדיקה מקצועית שמטרתה לברר באופן מקיף את מצב נכסי הקניין הרוחני הנתון בידי חברה מסוימת.
בדיקת נאותות, מסביר עו"ד דובינסקי, נעשית הן מטעם הקונה כאשר יש כוונה להשקיע או לקנות חברה, והן מטעם החברה כאשר החברה מעוניינת להימכר או לפני מיזוג עם חברה אחרת.
הבדיקה נוגעת לאיסוף כלל המידע הרלוונטי הנוגע לנכסים, וזאת על מנת לבצע הערכת סיכונים ולהבין מהן הזכויות המדויקות של החברה בקניין הרוחני שלה.
כך, ניתן להחליט האם מדובר בהשקעה כדאית, והאם נדרשות נקודות לשיפור.
מה כוללת בדיקת נאותות של קניין רוחני?
בדיקת נאותות של קניין רוחני כוללת מספר עניינים:
- הגדרת תיק הקניין הרוחני של החברה המיועדת לרכישה – השלב הראשון בביצוע בדיקת נאותות של נכסי קניין רוחני, הוא להגדיר ולזהות את נכסי הקניין הרוחני שברשות החברה.
נכסי הקניין הרוחני כוללים את סימני המסחר שרשומים לרשות החברה, הפטנטים שהחברה רשמה, מדגמים ויצירות אחרות הרשומות בזכויות יוצרים, וכל נכס אחר שרשום או נמצא בתהליך רישום.
- בדיקת איכות ההגנה על נכסי הקניין הרוחני – מדובר בבדיקת סוג ההגנה על הנכסים, האם אופי ההגנה חוסם במידה רבה חברות אחרות בשוק, והערכת יכולת העמידות של נכס הקניין הרוחני מפני ניסיון של חברות אחרות לתקוף באופן משפטי את רישום הנכס.
במקביל, מתבצעת גם בדיקה שמטרתה לוודא כי החברה הנבדקת אינה מפרה זכויות קניין רוחני של חברות אחרות בשוק.
- מוניטין החברה – בדיקת נאותות כוללת גם הערכת המוניטין של החברה.
מדובר בבחינה האם הצרכנים בשוק מזהים את המוצר שמהווה נכס קניין רוחני, כמוצר ששייך לחברה הנבדקת.
- עיקולים, שעבודים או חובות אחרות שמוטלים על הנכסים – לאור העובדה כי החוק מאפשר לרשום שעבודים ועיקולים על זכויות רשומות של קניין רוחני, מטרת הבדיקה היא לוודא כי לא קיים צד שלישי שהינו בעל זכות על נכס של החברה.
- בדיקה כי לא קיימות מגבלות על השימוש בנכסים – מטרת הבדיקה היא לוודא כי אין מגבלות על השימוש בנכסי הקניין הרוחני שנובעות כתוצאה ממתן רישיונות שימוש בזכויות לצדדים שלישיים.
חשוב לציין, כי היקף הבדיקות שנערכות במסגרת בדיקת נאותות משתנה ממקרה למקרה ועשוי לכלול מספר רב או מועט יותר של סוגי בדיקות.
מדוע חשוב לבצע בדיקת נאותות?
חשוב לבצע בדיקת נאותות לנכסי קניין רוחני כיוון שבדיקה זו מאפשרת לקונה החברה לקבל מידע מפורט ומלא אודות הנכסים ובכך לבצע ניהול סיכונים באופן המחושב ביותר.
בדיקה זו מאפשרת לקונה להבין את טיב הנכסים שהחברה מחזיקה, מהי מידת ההגנה על הנכסים, מהו אופן חלוקת הבעלות על הנכסים וכדומה.
היתרון בביצוע בדיקת נאותות מטעם הקונה, הוא שתוצאות הבדיקות מהימנות, אובייקטיביות, וחושפות את כלל המידע הרלוונטי לעסקה. בדרך זו, ניתן לוודא כי החברה המיועדת לרכישה אינה מסתירה מידע חשוב.
מתי כדאי לבצע בדיקת נאותות?
כדאי לבצע בדיקת נאותות טרם חתימה על הסכם הנוגע לעסקה המדוברת. כלומר, מומלץ לבצע את בדיקת הנאותות במסגרת שלב המשא ומתן, וזאת לפני שנחתם הסכם כלשהו הקשור בעסקה.
זאת מכיוון שלפעמים החברה לא מציגה את כלל הפרטים הנוגעים לזכויות של צדדים חיצוניים לעסקה, תביעות שמתנהלות כלפי החברה ואיכות ההגנה על הפטנטים וההמצאות של החברה.
מצב כזה, עשוי לגרום לגילוי הפרטים החשובים הללו בשלב מאוחר יותר, לאחר השקעת משאבים רבים בשלב המשא ומתן שלבסוף כלל לא יצאה לפועל.
לסיכום, על מנת לבצע רכישה או השקעה נכונה ומשתלמת בחברה מסוימת, יש לבצע בדיקה אודות נכסי הקניין הרוחני שמחזיקה בהם החברה.
ביצוע מקצועי ונכון של בדיקת נאותות, יסייע רבות בהבנת הסיכונים הקיימים, וכך מאפשר לקונה לקבל החלטות באופן מושכל ומחושב, לאחר שלקח בחשבון את כלל הגורמים המשפיעים על העסקה.